Generatie Z

Generatie Z jongeren kent geen wereld zonder technologie en heeft daardoor een geheel andere kijk op de wereld. Ze zijn ongeveer tussen 1995 en 2010 geboren, waardoor er een kleine overlap is met de generatie daarvoor, ook wel millennials genoemd. Het is de eerste generatie die als het ware is opgegroeid met een smartphone in de hand. Er zit ook veel onzekerheid in generatie Z die is opgegroeid tijdens de recessie en in de onzekere wereld na de aanslagen op 9/11.

 

Internet en social media

Generatie Z kent geen wereld zonder internet en social media. Technologie is een groot deel van de wereld waarin zij leven. Hun sociale leven wordt gedomineerd door social media en ze communiceren met elkaar via Whatsapp, KIK of bijvoorbeeld Snapchat. Ze kijken series op hun smartphone en leren hoe ze make-up op kunnen brengen door middel van filmpjes op YouTube. Hun voorbeelden zijn dan ook niet de traditionele mediafiguren, maar influencers: populaire mensen op social media, die met zichzelf als merk veel geld verdienen en veel invloed hebben. Hierdoor is imago wel erg belangrijk voor generatie Z en de druk om goed over te komen op social media is dan ook erg hoog. Psychologen waarschuwen nu al voor de depressies en angsten die deze druk en het streven naar het perfecte plaatje kan veroorzaken. Daarnaast is generatie Z door het levenslange gebruik van apps gewend dat alles snel beschikbaar is. Hierdoor zijn ze vrij ongeduldig van aard.

Onzeker over toekomst

Generatie Z is opgegroeid tijdens de recessie en zag hoe moeilijk hun ouders en broers en zussen het hadden op de arbeidsmarkt. Studeren is bovendien steeds duurder geworden. Door deze ontwikkelingen is generatie Z erg onzeker over de toekomst. Zo kwam marketingbureau Frank N. Magid er in 2012 achter dat generatie Z het minst in ‘The American Dream’ gelooft. Dit zorgt er ook voor dat ze erg geïnteresseerd zijn in ondernemer worden en eigen baas zijn, om niet afhankelijk te zijn van de grillige arbeidsmarkt.

Slechte concentratiespanne

De grootste kritiek op generatie Z is dat ze de slechtste concentratiespanne van alle generaties hebben. Doordat ze gewend zijn een smartphone in hun hand te hebben waarop een groot deel van hun leven zich afspeelt, zijn ze niet goed in zich concentreren. Ze gaan van de ene app naar de andere en van het ene gesprek naar het andere. Maar hier zit ook een voordeel aan: generatie Z kan extreem goed multitasken.

 

Minder risico’s

Generatie Z neemt minder risico’s dan hun millennialvoorgangers. Een Amerikaanse studie die werd gepubliceerd in het Child Development Journal analyseerde enquêtes onder 8,3 miljoen tieners tussen 1976 en 2016 en kwam erachter dat tieners van tegenwoordig, generatie Z dus, liever thuis zitten. De grote meerderheid van de huidige tieners bleek liever op hun kamer door hun apps te scrollen dan uit te gaan zonder toestemming van hun ouders of seks te hebben. Volgens een studie van het Britse NHS zijn de cijfers van het aantal jongeren dat rookt en drinkt het laagste sinds hun onderzoeken begonnen in 1982. Tevens zijn het aantal tienerzwangerschappen en drugs- en alcoholverslavingen gedaald. Dit zou te maken hebben met het feit dat generatie Z niet alleen in crisistijd is opgegroeid maar ook in een wereld na de aanslagen op 9/11. Ze zijn opgegroeid met berichtgevingen over oorlog en terroristische aanslagen. Hierdoor zouden ze een gevoel van onveiligheid en onzekerheid hebben waardoor ze in het algemeen een stuk voorzichtiger zijn.

Wereldburgers

Generatie Z ziet zichzelf als wereldburger. Dit komt vooral door internet en social media, hierdoor is de wereld veel kleiner geworden. Generatie Z praat via een app net zo makkelijk met iemand aan de andere kant van de wereld als met iemand die in dezelfde stad woont. Ook de blogs die ze lezen en de vlogs die ze kijken zijn in andere landen gemaakt. Daardoor vallen de grenzen die ons ooit zo anders maakten weg: mensen die tot generatie Z behoren lijken op elkaar waar ter wereld ze ook wonen. Tevens is reizen, door bijvoorbeeld stuntprijzen van vliegtuigmaatschappijen, een stuk makkelijker geworden.


Bronnen en referenties:



Jij als jongere centraal! Wil je weten waarom?

Klik op onderstaande knop.

Generatie Z

Generatie Z

VOOR COACHES

Disclaimer

Alle rechten voorbehouden door Kennemer Coaching.

KLIK HIER voor de uitgebreide disclaimer