Waarom coaching?

Jezelf ontdekken en zelfontwikkeling maakt je sterker!

Soms moeten dingen gebeuren in het leven, ook al begrijp je ze niet meteen. Bij jongeren is de ontwikkeling van het brein nog volop in gang. Dit duurt tot ongeveer je 24ste jaar en er zijn onderzoeken welke aantonen dat dit zelfs tot het 27 ste jaar duurt.

Met name in het voorste deel van je hersenen, de prefrontale cortex, vinden nog grote veranderingen plaats tijdens je puberteit.

Dit deel van de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor het reguleren van emoties, voor het kunnen plannen en voor het overzien van de consequenties van daden. Doordat dit stukje van je hersenen verandert, reageer je heftiger op allerlei dingen dan volwassenen. Ook verklaart het de bekende ‘moodswings’: het ene moment ben je vrolijk en blij, om vijf minuten later bloedchagrijnig te reageren op alles dat wordt zegt.

In je persoonlijke leven is elke confrontatie die je overwint een stap in je ontwikkelproces. Coaching helpt je enorm om je ontwikkelingsproces te leren begrijpen en daarop in te spelen.

Onderstaande metafoor verteld iets over dit ontwikkelproces.

Scroll omlaag

Van Rups naar Vlinder . . .

Op een dag ontdekte een man een cocon in de natuur. Hij was gefascineerd hoe een rups deze cocon had gecreëerd om zich te ontwikkelen tot vlinder. De cocon had een kleine opening en het moment was aangebroken dat de vlinder probeerde door het gaatje te ontsnappen. Het viel niet mee, het was een ware worsteling. De man ging verder op zijn pad en kwam na zijn wandeling terug op dezelfde plek. Het duurde blijkbaar vele uren voor de vlinder om zijn lichaam door de kleine opening van zijn cocon te wormen. Plots leek het alsof de vlinder niet meer vooruit ging en niet verder kon. Het was kennelijk te zwaar om eruit te komen dacht de man.

Op dat moment besloot de man dat hij de vlinder zou gaan helpen. Met een schaar knipte hij het restant van de cocon open. De vlinder kwam er daarna inderdaad makkelijk uit. Maar er was iets vreemds aan de hand. De vlinder had een gezwollen lijfje en kleine gerimpelde vleugels. De man bleef maar kijken en verwachtte dat de vlinder nu elk moment zijn vleugels kon gaan open slaan. Maar de gebeurde niet! Wat wel gebeurde was, dat de vlinder voor de rest van zijn leven rond kroop met een gezwollen lichaam en met gekreukte vleugels. De vlinder zou nooit meer in staat zijn om te vliegen.

De man kon maar niet begrijpen dat zijn daad, die hij met liefde en de beste intenties had uitgevoerd, een verandering had aangebracht in de manier waarop dingen soms horen te lopen. Hij was zich er niet van bewust dat de worsteling die de vlinder moest maken, om door de kleine opening naar buiten te gaan, de natuurlijke weg was om zijn lichaam te vormen en vloeistof van het lichaam in de vleugels van de vlinder te persen waardoor de vleugels stevig worden zodat de vlinder zelf sterk genoeg zou kunnen zijn om te vliegen nadat hij zich had bevrijd uit de cocon.

De Vlinder

Het belang van de worsteling

Jouw gevecht met jouw cocon, hoe zwaar die ook blijkt te zijn, zal er op een dag voor zorgen dat je zelf sterk genoeg bent en ook jij kan gaan vliegen. Jouw toekomst en jouw dromen tegemoet! Pas dan zal je zijn, wie je altijd al voorbestemd was om te zijn.

Elk stap die je zet, zal je doen beseffen dat die nodig is in je eigen ontwikkeling en dat je meer doet dan enkel maar bestaan.

 

Wil je vrijblijvend een kennismakingsgesprek of  direct een plek reserveren voor coaching?
Klik op een van onderstaande knoppen.

VOOR COACHES

Disclaimer

Alle rechten voorbehouden door Kennemer Coaching.

KLIK HIER voor de uitgebreide disclaimer